Namaz kılmak, islamın 5 şartından biridir. Bildiğiniz gibi bir müslümanın günde 5 vakit namaz kılması farzdır. Peki dinimizin gereği olan ve bir nevi şükür, dua anlamına gelen namaz kılmanın dünya hayatında insana kattığı faydaları var mıdır? Namazın faydaları nelerdir?
“Namazı kılın, zekatı verin. Rükû edenlerle birlikte siz de rükû edin.” (Bakara suresi, 43. ayet)
Namazın bir müslümanın vazifesi olmasının yanında kişisel, sağlık, ekonomik, ahlakı, fizyolojik olarak çok fazla faydası vardır. Yazımızda namazın faydaları ve namaz kılmanın dünyevi ve uhrevi yararlarını madde madde yazmaya çalıştık. Namazın Faydaları
1. Namaz kılmak, günlük hayatımızı planlar.
Günlük yaşantımızı ve zamanımızı bir program dahilinde kullanmamızı sağlar. Sabah namazı ile güne erken başlayarak o günün bereketinden faydalanmış oluruz. Diğer vakitler ile günde 5 vakit namaz kılarak hayatımızı düzen ve disiplin içinde yaşamaya alıştırırız.
“Namaz, müminlere belli vakitlerde farz kılındı.” (Nisa Suresi, 103. ayet)
2. Namaz kılmak, temiz olmamızı sağlar.
Namazın farzlarından biri de abdest almaktır (gusül abdesti, namaz abdesti). Her namazdan önce namaz abdesti alan kişi ellerini, yüzünü, ayakları yıkar; ağzını çalkalar ve burnunu temizler. Bunlarda en temel temizlik hijyen kurallarındandır. Şunu biliyoruz ki künde 5 vakit namaz kılmayan hiç kimse günde 5 kere gidipte ellerini, kollarını ve ayaklarını yıkamaz.
“Kalk namaz kıl, namaz elbette şifadır.” (Hadisi şerif)
3. Namaz kılmak, manevi huzuru sağlar.
Bir insan namaz kılarak, daima Allah’ı hatırlar ve kendisini Allah’ın huzurunda hisseder. Allah’ı hatırlayan insanın aklına kötü düşünceler gelmez, günahlardan sakınır. Namaz kıldığımız her vakit kendimizi huzurlu hissederiz. Allah, kullarının kalbine ona daima Allah’ı hatırlatacak ve O’ndan korkutacak bir bekçi koymuştur. Bu bekçi ise Namazdır. İnsan Allah’ı hatırladıkça kötülüklere olan meyli kırılır. Namazın faydaları bakımından son derece önemlidir.
“Cennetin anahtarı namazdır.” (Hadisi şerif)
4. Namaz kılmak, sağlıklı olmaktır.
Bir günde farz ve sünnet namazlar toplam 40 rekattır. Bu 40 rekat namaz kılarken yapılan rükular, secdeler ve tüm hareketler insanın en önemli yerlerinden eklemleri hareket ettirir, yapılan hareketler kanın vücudun en uç noktalarına gitmesini hızlandırır ve ömür boyu bu hareketleri yaptığı düşünülürse tüm vücudun sağlığı son derece olumlu etkilenir. Namazda yapılan hareketler ile boyun, bel ve diz kireçlenmeleri engellenir.
“Gece namazına devam ediniz. Zira bu sizden önceki salihlerin ibadetidir. Çünkü gece ibadeti, Allah’a yakınlık günahlara kefaret olup insanı bedeni hastalıklardan korur ve günahlardan uzaklaştırır.” (Hadisi şerif)
5. Namaz kılmak, devamlı dua etmektir.
Bir önceki maddede yazdığımız gibi günde 40 rekat namaz kılmak günde 40 kez Fatiha okumak demektir. Fatiha sureside Kuran’da geçen en faziletli ve bir dua olarak geçen suredir. Yani günde 40 defa Kuran-ı Kerim’in açılış suresiyle, en faziletli suresiyle Allah’a dua ediyoruz. Bunun yanında namazda bir çok başka sure, dua, tesbihatlar yapılmaktadır. Örneğin namazda okuduğumuz “Rabbena Atina” duasının ne kadar güzel bir dua, çok faziletli bir istek olduğunun farkında mıyız? Namazın faydaları işte bu dualardır aynı zamanda.
Bakınız: Rabbena Atina
“Öyle ise siz beni (ibadetle) anın ki ben de sizi anayım. Bana şükredin; sakın bana nankörlük etmeyin!” (Bakara suresi, 152. ayet)
6. Namaz kılmak, ekonomik olarak fayda sağlar.
Bu nasıl olur demeyin! 3. maddede yazdığımız gibi namaz kılan biri devamlı Allah’ı hatırlar insanın aklında kötü düşünceler gelmez, günahlardan sakınır. Günahlardan sakınmak demek, günahlara yaklaşmamak demek, maddi kayıpların önüne geçmek demektir. Bu günahlar zaten haramdır bunu biliyoruz ama günümüzde insanoğlu şeytana uyup günah işleyebilir. Bazıları da bu günahları alışkanlık haline getirip yaşamın bir parçasına namazı koymak yerine bu kötü alışkanlıkları koyabilir. Günah olan, haram olan şeyler parayla yapılır; içki içmek parayla, kumar oynamak parayla, zina yapmak hatta zinaya yaklaşmak parayla, piyango oynamak parayla gibi… Ama namaz kılmak, huzura kavuşmak, abdest alıp temiz olmak, dua etmek bedava. Ne demişler; Cennet bedava, ama cehennem çok pahalı.
“Namazı dosdoğru kılın, zekâtı verin. Kendiniz için her ne iyilik işlemiş olursanız, Allah katında onu bulursunuz. Şüphesiz Allah bütün yaptıklarınızı görür.” (Bakara suresi, 110. ayet)
Rabbimiz namazlarını devamlı kılanlardan eylesin. Eğer kılamıyorsanız geç kalmayın, üzerinize farz olan namazları kılmaya başlayın inşallah.